fbpx

HAAR VERLIEZEN MET KANKER

Haaruitval Tijdens Kanker

Elk jaar vieren we in juni de 17+ miljoen Amerikanen die hun strijd tegen kanker hebben overleefd. Als u, of een dierbare, momenteel een behandeling ondergaat, is het belangrijk om te onthouden dat het leven zelf een mijlpaal is om te vieren. Ongeacht waar u / zij zich bevinden in dit proces, u / zij zijn er nog steeds. Levend. En zeker niet alleen. Als een manier om de ontberingen te eren die mensen met deze ziekte hebben moeten overwinnen, hebben we bij Hairatin een speciaal stuk palliatieve zorg gecreëerd voor degenen die te maken hebben met de gemeenschappelijke strijd tegen haar te verliezen met kanker.

Haarverlies en kanker:

Veroorzaakt chemotherapie haarverlies? Veroorzaakt bestraling haarverlies?

Samen met een aantal andere vaak voorkomende bijwerkingen van de behandeling van kanker, kan haarverlies – medisch Alopecia genoemd – optreden bij de meeste patiënten tijdens en na de behandeling. Wanneer uw lichaam een invasieve behandeling ondergaat, zoals chemotherapie, gerichte therapie, bestralingstherapie of beenmergtransplantatie, worden ‘slechte’ kankercellen gedood door de geneesmiddelen die bij de behandeling betrokken zijn. Naast deze slechte cellen kunnen ook andere goede cellen worden aangetast. Sommige van deze aangetaste cellen bevinden zich in uw haarzakjes, waardoor uw haar groeit.

Haarverlies met kanker is ongetwijfeld veel meer dan alleen een fysieke uitdaging. Er is een grote emotionele tol aan verbonden, dus het is essentieel om op de hoogte en up-to-date te blijven met uw arts. We raden u aan om zoveel vragen te stellen als u nodig heeft voordat u een behandeling ondergaat. Enkele vragen die we stellen zijn: Zullen de medicijnen die bij mijn behandeling betrokken zijn tot haaruitval leiden? Zo ja, wanneer zal ik het ervaren? Zal het geleidelijk zijn of ineens?

Hoe lang duurt het voordat het haar teruggroeit na chemo? Gewoonlijk begint het haar 1 tot 3 maanden na het stoppen van de behandeling terug te groeien, en het kan tot een jaar duren voordat het haar oorspronkelijke lengte heeft bereikt. En soms zal het opnieuw groeien met verschillen in dikte, kleur en textuur. Verlies je je wenkbrauwen door chemo? Ja, het is mogelijk om tijdens de behandeling haar over het hele lichaam te verliezen, inclusief uw wenkbrauwen en wimpers.

zie: Wimper extensions voor kanker patienten

Coping with hair loss during cancer.

Het voorkomen van haaruitval tijdens chemo is iets waar veel kankerpatiënten naar uitkijken, maar in werkelijkheid zijn er niet genoeg onderzoeken om dit te ondersteunen. Sommige mensen ervaren chemo zonder haarverlies, maar de overgrote meerderheid ervaart wel een aanzienlijk verlies. Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om het hoofd te bieden aan haarverlies door kanker, terwijl uw haarzakjes zich herstellen tot een stabiel groeiritme. Sommige oplossingen voor haarverlies bij kanker zijn:

  • Uw haar korter knippen voordat u een behandeling ondergaat. Door uw look te veranderen voorafgaand aan de behandeling, kunt u aan de nieuwe look en feel wennen zodra uw haar begint uit te vallen.
  • Het gebruik van haarbedekkingen – zoals pruiken of sjaals – of een haarversterker, zoals Hair Building Fibers. Afhankelijk van de behandeling kan uw haarverlies gedeeltelijk of totaal zijn. Hoe dan ook, in de meeste gevallen blijft er nog haarvel in je hoofdhuid achter waar haarvezels zich aan kunnen hechten. Het voordeel van deze oplossing is dat u met uw eigen natuurlijke haarzakjes gaat werken. Vezels zorgen ervoor dat zelfs de dunste strengen voller en dikker lijken.
  • Verzorging van de hoofdhuid tijdens chemotherapie. Omdat uw hoofdhuid tijdens de behandeling gevoelig zal worden, wilt u enige tijd voor uw behandeling wegblijven van kleur-, hitte- of exfoliërende behandelingen. Zoek naar babyshampoos met natuurlijke ingrediënten die uw hoofdhuid niet uitdrogen of belasten. GEEN zout, menthol of kamfer.
  • Overweeg coldcap-therapie. Tijdens uw behandeling kunt u een nauwsluitende koelkap op uw hoofd plaatsen om de bloedtoevoer naar uw hoofdhuid te vertragen. Door de kou is het minder waarschijnlijk dat de chemotherapiemedicijnen uw hoofd bereiken. Voor de meeste mensen is deze methode succesvol gebleken. Toch is het belangrijk om van tevoren uw arts te raadplegen en ervoor te zorgen dat dit uw specifieke behandeling niet in gevaar brengt.
  • Een gemeenschap opbouwen. Het is handig om advies te horen van uw familie, uw vrienden of zelfs van ons. Maar niets zal je zo goed helpen als je open te stellen voor anderen die, zoals jij, het proces in hun vel leven of hebben geleefd. Het delen van uw ervaring met anderen en het horen van hun soortgelijke verhalen is de krachtigste en meest bewuste stap op weg naar uw genezingsproces. In het begin is het misschien moeilijk, maar je zult ontdekken dat iemand daarbuiten precies dezelfde gevoelens heeft als jij. En dat zal je rust brengen.
Losing hair with cancer

Groeit haar terug na chemo en/of bestraling?

Het korte antwoord is ja, het is een proces. Het is oké om je zorgen te maken over je haargroei na chemotherapie of bestraling. Maar, net als de behandeling zelf, zullen de bijwerkingen uiteindelijk afnemen. Sommige mensen krijgen zelfs hun hele hoofd vol haar terwijl ze nog in behandeling zijn. Voor anderen kan het iets langer duren.

Of je nu een snelle of langzame haargroei hebt na chemo of een andere behandeling, onthoud dat haar zelf iets is dat in de loop van de tijd verandert. Oplossingen voor haaruitval na chemo zijn altijd beschikbaar waaruit u kunt kiezen. Je haarzakjes leven nog en zullen hoogstwaarschijnlijk in hun eigen tempo, met geduld en vriendelijkheid herstellen. Het belangrijkste is dat je nog leeft. Vier dat dus, want je gaat leven… en liefhebben. En dat is waar het in het leven om draait.

Geef een reactie